Политика за колачиња

Последно обновено 20.01.2022

Што е политика за колачиња

Кога ќе пристапите на нашата веб страна или ги користите нашите услуги, ЕМКИЦЕ КИЦ ДООЕЛ Скопје и трети лица, авторизирани од наша страна собираат колачиња кои содржат податоци за вас. Оваа страна ја објаснува политиката за користење на колачиња и слични технологии на shop.emkice.mk (ЕМКИЦЕ КИЦ ДООЕЛ Скопје) на нашите веб страни и други онлајн и мобилни апликации.

Овие технологии ги користиме за администрација на нашите страни, да анализираме трендови, да ги следиме активностите на корисниците и со тоа да овозможиме персонализирани промотивни пораки и реклами. Оваа страна објаснува што се технологиите и вашите права за промени и контролирање на употребата на колачињата. Кога прв пат ќе пристапите на било која страна на shop.emkice.mk може да добиете порака која што ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување на користење на веб сајтот вие изјавувате дека сте ја разбрале содржината и сте се согласиле со употребата на овие технологии како што се објаснети во оваа Политика за колачиња. На известувањето има копче “Поставки за колачиња„ со цел вие самите да одберете кои колачиња со информации за вашата посета ќе бидат зачувани. Кај секој тип на колачиња е наведен називот за истите а детално обаснување за типовите на колачиња можете да прочитате во продолжение на оваа политика за колачиња. Не е задолжително да ги прифатите колачињата и согласувањето со користењето на истите може да биде отповикано во било кое време (Како да ги контролирате колачињата, содржано подолу во текстот). Може да ги промените подесувањата на вашиот пребарувач за да ограничите или забраните колачиња и можете да ги избришете од било кој уред во било кое време. Ако не се согласувате или ги избришете колачињата некои делови од нашата веб страна на кои пристапувате може да не фукционираат како што треба или да им треба многу повеќе време да се отворат.

Што се колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки, делови од код, кои можат да се употребуваат од страна на веб-страници со цел да се подобри корисничкото искуство. Колачињата се зачувуваат на вашиот компјутер или мобилен уред кога го посетувате веб сајтот. Кога следен пат ќе го посетите пак истиот сајт, колачињата ни дозволуваат да го препознаеме вашиот пребарувач. Колачињата може да ги зачувуваат вашите преференции и други информации но не можат да читаат ваши податоци или информации од вашиот хард диск или пак да читаат други зачувани фајлови за колачиња од други интернет страни.

Колачињата кои што се директно поставени од нашата веб страна shop.emkice.mk (ЕМКИЦЕ КИЦ ДООЕЛ Скопје) се нарекуваат “колачиња од прва страна”. Колачињата поставени од други страни се нарекуваат “колачиња од трети страни” (Facebook, Instagram, Google Analytics i AdWords). Колачињата од трети страни овозможуваат различни функционалности на нашата веб страна како (рекламирање, фукнции на социјални медиуми, аналитики). Овие колачиња не се во сопственост на ЕМКИЦЕ КИЦ ДООЕЛ Скопје и ЕМКИЦЕ КИЦ ДООЕЛ Скопје нема контрола врз нив и како истите ќе бидат искористени.

Зошто се користат колачињата?

Колачињата ни овозможуваат подобро разбирање на користењето на апликациите и веб-сајтот од страна на посетителите како и оптимизирање на искуството при користење. Колачињата овозможуваат препознавање на Вашиот интернет пребарувач, корисничките уреди кои ги користите, споредба со претходни најави и посети а се со цел персонализирање на рекламите за поголема релевантност спрема корисниците. Колачињата може да ги зачуваат вашите преференции и други технички информации, но не можат да читаат податоци или информации од вашиот хард диск или мобилен телефон, ниту пак да читаат други зачувани фајлови за колачиња од други интернет страни.

Ако ви се потребни дополнителни општи информации за колачиња, посетете ја страната www.allaboutcookies.org

Нашата веб-страница употребува различни видови колачиња. Некои колачиња се поставени од трети страни кои се појавуваат на нашите страници се со цел - оптимизирање на вашето искуство на ЕМКИЦЕ КИЦ ДООЕЛ Скопје.

Колачиња што ние ги користиме

Наредната листа го означува името на колачето, давателот на колачето, типот на колачето и времетраење на колачето

Категорија: Неопходни колачиња (necessary cookies)

Неопходните колачиња помагаат една веб-страница да биде употреблива со овозможување на основните функции, како навигацијата низ страницата, употребата на кошничка за купување (shopping cart), наплата, партнерска програма (affiliate), избор на јазик, валута и сл. Без овие колачиња, веб-страницата не може да функционира исправно.

Име на колаче: PHPSESSID
Корисник: shop.emkice.mk
Времетраење: до крајот на сесијата на посета на веб-страницата
Цел на колачињата: техничка, складира кориснички податоци за правилно функционирање на веб - продавницата.
Извор: shop.emkice.mk

Име на колаче: cc_cookie_accept (cookieControl)
Корисник: shop.emkice.mk
Времетраење: 12 месеци
Цел на колачето: евидентира дека корисникот го видел колачето и политиката за колачиња и приватност
Извор: shop.emkice.mk

Име на колаче: currency
Корисник: shop.emkice.mk
Времетраење: 1 месец
Цел на колачињата: Избор на валута
Извор: shop.emkice.mk

Име на колаче: language
Корисник: shop.emkice.mk
Времетраење: 1 месец
Цел на колачињата: Избор на јазик
Извор: shop.emkice.mk

Име на колаче: lbrecentproduct
Корисник: shop.emkice.mk
Времетраење: 1 месец
Цел на колачињата: Производи неодамна прегледани од корисникот
Извор: shop.emkice.mk

Категорија: Статистички колачиња (Statistical cookies)

Статистичките колачиња ни помагаат да разбереме на кој начин посетителите комуницираат со веб страната преку анонимно собирање на информации.

Име на колаче: _ga
Корисник: shop.emkice.mk
Времетраење: 2 години
Цел на колачињата: користи Google Analytics за да ги разликува корисниците.
Извор: google.com - Google - трета страна

Име на колаче: _gid
Корисник: shop.emkice.mk
Времетраење: до крајот на сесијата на веб-страницата
Цел на колачињата: користи Google Analytics за да ги разликува корисниците.
Извор: google.com - Google - трета страна

Име на колаче: _dc_gtm_UA- #
Корисник: shop.emkice.mk
Времетраење: до крајот на сесијата на веб-страницата
Цел на колачињата: користи Google Tag Manager за контрола на вчитувањето на ознаките за Google Analytics.
Извор: google.com - Google - трета страна

Категорија: Маркетиншки колачиња (Marketing cookies)
Маркетиншките колачиња се употребуваат за следење на посетителите низ веб-страниците. Целта е да се прикажат реклами кои се релевантни и привлечни за поединечниот корисник. Врз колачињата поставени од трети лица, ЕМКИЦЕ КИЦ ДООЕЛ Скопје нема никаква одговорност ниту надлежност и ве советуваме да ја прочитате политиката за приватност и политиката за колачиња на нашите соработници и партнери за зголемување на вашата сигурност.

Име на колаче:_fbp
Корисник: shop.emkice.mk
Времетраење: 3 месеци
Цел на колачињата: Колаче кое го олеснува квалитетното пласирање на реклама на посетителите на интернет страницата кога се на Facebook и Instagram или на дигитална платформа која го стартува Facebook Advertising Маркетинг
Извор: facebook.com (Meta) - трета страна

Име на колаче:__atuvc, __atuvs
Корисник: shop.emkice.mk
Времетраење: 2 години
Цел на колачињата: Колачиња кои го олеснуваат споделувањето на содржината на продавницата и производите/услугите на голем број социјални мрежи и бројач на споделувања кој означува колку пати е споделена соодветната содржина или производ. Содржината од овие колачиња не се препраќа повторно до AddThis.
Извор: addthis.com (AddThis) - трета страна

Како да ги контролирам колачињата?
Кога прв пат ќе пристапите кон било која страна на shop.emkice.mk може да добиете порака која што ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на веб сајтот вие изјавувате дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии, како што се објаснети во оваа Политика за колачиња.

На известувањето има копче “Поставки за колачиња„ со цел вие самите да одберете кои колачиња со информации за вашата посета на shop.emkice.mk ќе бидат зачувани. Поточно може да одберете кои од претпочитаните колачиња кои не се задолжителни ќе бидат зачувани.

Не е задолжително да ги прифатите колачињата и согласувањето со користењето на истите може да биде отповикано во било кое време. Преку подесувањата во веб-пребарувачот може да подесите кои колачиња ќе ги задржите, а кои не сакате да ги задржите. Исто така може да ја исконтактирате компанијата која ги поставила и која ги контролира колачињата. За повеќе информации проверете во подесувањата на вашиот веб-пребарувач.

Проследете ги линковите подолу за корисни информации околу колачињата кај популарните пребарувачи:

Microsoft Internet Explorer:

https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies

Google Chrome:

https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en

Mozilla Firefox:

https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences

Apple Safari:

https://support.apple.com/kb/PH21411?locale=en_US

Дали добивам колачиња преку е-маил?

Нашите е-маил пораки содржат колачиња кои што доставуваат информации за тоа дали сте го отвориле е-маилот и дали сте кликнале на одреден линк во истиот. Овие колачиња се уникатни за секој корисник, односно два корисници со добиена иста порака имаат свои посебни и уникатни колачиња. Овие колачиња служат само за аналитички цели и не се задржуваат на вашиот уред.

Пиксел за следење (Web Beacon)

Покрај колачињата користиме и други технологии за да ги препознаеме и следиме посетителите на нашата страна. Web Beacon или пикселот за следење (tracking pixcel) е графичка слика (најчесто еден пиксел) која се пренесува преку пребарувач или HTML email порака, најчесто заедно со колачето.
Пикселите за следење ни овозможуваат, на пример, да следиме како корисниците се движат од една на друга веб страна, како пристапиле на сајтот, дали со кликнување на одредена реклама на Facebook или веб-банер поставен на трета страна-за да научиме и ги оцениме перформансите на рекламите и воопшто на целиот сајт.

Генерални информации

Политиката за колачиња е дел од Политиката за приватност на ЕМКИЦЕ КИЦ ДООЕЛ Скопје која што објаснува што ЕМКИЦЕ КИЦ ДООЕЛ Скопје прави со собраните информации од нашите корисници. За повеќе иформации посетете ја Политиката за приватност. Политиките може да се менуваат и обновуваат повремено. Ве молиме посетувајте ги политиките за навремена информираност при евенутални промени.

За нас

Emkice KIC as private company working with Start Ups and SME's on smart specialization with specific skills, vocational education and training (VET) coaching and training providing platform to private sector. We also work with entrepreneurs and startups with support for job creation, economic growth, business competitiveness, and sustainable development. To become competitive, innovative and productive for the international market EMKICE over the years got specialized for the objectives:

1st) innovation and commercialization of innovations, the development of new products, through innovative technology and services;

2nd) Support for access to finance to innovation, research, technology development (I + R + T + D);

3rd) International and transnational cooperation, smart specialization, sharing of knowledge, VET and learning new skills, education for creative thinking, problem solving, and entrepreneurial spirit especially among youth in digitization and e-learning platforms, therefore we established Emkice KIC - Research and Development Center for Innovations, from 2022.

Areas: #CircularEconomy #ClimateChange #NextGenerationEU, #EuropeanGreenDeal, #EuropeanDigitalDecade, Health, Agri-food, Circular Economy and Bio-Economy, Industry and Technology, Climate, Natural resources, Waste, Resources and Environment, Energy, Mobility, Digitization and Social challenges

Повеќе..

Контакт

  • +389 2 6090-266
  • +38970 74 97 49
  • +389 2 6090-266
  • info@emkice.mk
  • ЕМБС:7576510 ЕДБ:4043022532540

Facebook

EMKICE Online Shop © 2024. UKION SHOPS